tisdag 27 november 2012

TACK E.ON!

Efter flera års ständiga elavbrott i byarna söder om Virserum fick vi inom Folkpartiet Liberalerna i Hultsfred nog och tillskrev högsta ledningen för E.ON AB i december 2011.
Efter flera skrivelser till olika ansvariga inom bolaget fick vi till svars i maj i år av Per-Olof Lindholm, VD för E.ON Elnät Sverige AB, att vad han kan se finns inga beslut om att få ett ”vädersäkrat” elnät före 2014 för området söder om Virserum.

Nu fick det vara nog! En god infrastruktur är av yttersta vikt för en levande landsbygd och kommuninvånarna i Hultsfreds kommun. Vi måste värna om både de fast boende och även om våra fritidsboenden.

Då bestämde vi oss för att skriva till Energimarknadsinspektionen som är tillsynsmyndigheten för våra olika energibolag i Sverige. Skrivelsen skickades i juli och svar kom i augusti där man lovade att särskilt titta/granska på om överföringen av el är av god kvalitet inom Hultsfreds kommun.

Så i början på oktober i år kom det goda beskedet att E.ON bjuder in till en informationsträff i Hultanäsgården som ägde rum den 22 november. E.ON informerade där om att man nu sjösätter det s.k. Hultanäsprojektet, som innebär att man från Näshult i Vetlanda kommun, via Hultanäs i Uppvidinge kommun till Tönshult i Hultsfreds kommun nu kommer att investera ca 30 miljoner kronor för att elsäkra elleveransen. Det framkom på mötet, att E.ON fattade beslut om detta i september 2012, två månader efter att vi tillskrev Energimarkandsinspektionen, fantastiskt!

Förra veckan påbörjade man redan projektet i Näshult och enligt planen så börjar man arbetet i Hultsfreds kommun till sommaren 2013 och hela projektet planeras vara klart till årsskiftet 2013/2014. För Hultsfreds kommun innebär detta att E.ON investerar ca 9 miljoner i förbättrad infrastruktur, så som ett vädersäkrat elnät innebär och kanske även arbetstillfällen under det närmaste året.

Så till slut, TACK E.ON för investeringarna i Hultsfreds kommun!

Mikael Petersson och Börje Helgesson
Folkpartiet Liberalerna i Hultsfreds kommun

söndag 18 november 2012

Försvara landsbygden och Servicekontoret

Ytterligare ett slag mot servicen på landsbygden när Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten meddelade för några veckor sedan att Servicekontoret i Vimmerby ska avvecklas. Utvecklingen är skrämmande.

SERVICEKONTORET i Vimmerby beräknas i år besökas av över 9000 kunder till de tre olika myndigheterna. På servicekontoret kan medborgaren under ett och samma tak få hjälp med frågor från Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten.
Man är också samlokaliserade med Arbetsförmedlingen för att ytterligare underlätta för kunderna att besöka 4 statliga myndigheter under ett och samma tak. Idag besöks Servicekontoret i Vimmerby inte bara av kunder från Vimmerby utan också från Hultsfred, Mariannelund, Målilla och andra orter kring Vimmerby.

SAMARBETET mellan myndigheterna påbörjades 2008 och har sedan dess varit mycket uppskattat av medborgarna. Vid förra kundundersökningen som Försäkringskassan genomförde, hade servicekontoren högsta betyg av Försäkringskassans olika kundkanaler (webb, telefon och servicekontor) med följande resultat: 92 procent var nöjda med bemötandet, 94 procent fick svar inom rimlig tid och 90 procent tyckte det var lätt att ta sig till servicekontoren.
När Försäkringskassan för några år sedan lämnade Hultsfred så hänvisade myndigheten till närheten till Vimmerby och deras nyöppnade Servicekontor. Kvar i Hultsfred är Arbetsförmedlingen med öppet 2 dagar i veckan.

MED ANDRA ORD så drabbas inte bara Vimmerby kommun utan även grannkommunerna så som Hultsfred. Därför anser jag att det är av yttersta vikt att Servicekontoret i Vimmerby för blir kvar.
Hur länge kommer Arbetsförmedlingen själva kunna behålla servicen kvar på våra landsbygdsorter nu när de kommer att få ta hela det ekonomiska ansvaret för lokalkostnaderna?

DET ÄR GLÄDJANDE att se att Kommunstyrelsen i Vimmerby snabbt agerat i frågan och att denna fråga lyfts till högsta politiska nivå. Vi måste alla försvara landsbygden och den service vi har kvar precis som hela kommunstyrelsen i Vimmerby nu gör tillsammans med medborgarna.
För Folkpartiet liberalerna i Hultsfred så är det då självklart att Servicekontoren ska finnas kvar med lokal närvaro och vi ser gärna en utbyggnad av dessa servicekontor att omfattas av fler myndigheters närvaro för att därigenom ytterligare förstärka servicen för oss vanliga människor ute i landsbygden - ”Hela Sverige skall leva” !

Mikael Petersson,
Ordförande för Folkpartiet liberalerna i Hultsfreds kommun

söndag 11 november 2012

”Bror Duktig och Innanförskapet”


”Innanförskapet” kommer att bli vår nästa knäckfråga i svensk inrikespolitik.
Nostalgiska SD-väljare väcker frågan om vad som håller ihop vårt samhälle.

Är det bara ”lön och självdeklarationer”?

Men vår förmåga att bemöta dem som känner sig hotade av ett öppnare och mer liberalt samhälle kommer inte bara att påverka oss här hemma, utan också att påverka oss som ”Föregångslandet Sverige”.!

Har nyss läst boken: ”Folkhemspopulismen” – en berättelse av Erik Meier Carlsen och Markus Ulvelis.
Konstigt, att denna berättelsen fått så liten uppmärksamhet i svenska medier som den trots allt fått, då den i minsta detalj beskriver Sverigedemokraternas väljare och vilka de är!

Ett ”upphetsat tonläge” om det nya ”främlingsfientliga” Sverige har faktiskt inte lämnat utrymme för en seriös diskussion om kärnbudskapet: Trots att partiföreträdarna ofta har ett ”brunt förflutet” så är dock majoriteten av Sverigedemokraternas väljare kusligt ”vanliga” människor, som Du och jag.
Visst döljer det sig i partiet en hel del skinnskallar och mycket extrema element – men de flesta väljare är ”Svenssons”: lärare, fabriksarbetare och sjuksköterskor m.fl. för att bara nämna några få yrkesgrupper.

I vårt land finns det helt enkelt inte tillräckligt med rasister/nynazister för att få in Sverigedemokraterna i vår riksdag!

Boken menar istället, att det som förenar dessa grupper av väljare, är inte drömmen om en ”nationalistisk stormakt” utan istället nostalgin runt ett gyllene förflutet folkhem på 50- och 60-talet, tiden då de menar, att alla var lika och staten tog hand om de sina. De delar en uppfattning om att Sverige har varit unikt och att för mycket förändring förstör detta.
Då blir ”invandringen” enkelt att peka ut.
Detta i sin tur kan alltså förklara varför SD tog lika många röster från KD som från V, lika många från S som från M.
På deras eget riksmöte år 2008 hävdade deras partisekreterare Björn Söder, att om Per Albin Hansson hade levt idag hade han varit Sverigedemokrat.

Vi har alltså hamnat i en situation i vilken den politiska huvudfårans alltmer liberala hållning inte längre förmår attrahera de som stannat kvar i värdekonservatismen och nostalgin. ”Bror Duktig” har inte uppfostrat 330.000 nya rasister/nynazister, men man har fört sig för snabbt för att alla ska kunna känna igen den. Vi skall istället vara mycket stolta över, att vi idag är öppnare och mer liberala än på ”det gyllene 60-talet”, men vi måste bli mycket, mycket bättre på att förklara dessa fördelar. 5.7% av vårt lands befolkning – människor som i stor mån identifierar sig som ”innanför” fortfarande känner sig som främlingar i sitt eget land.

Vi inom alliansen vann valet år 2006 på en beskrivning av ”utanförskapet”
och valet 2010 för att vi skött vårt lands ekonomi genom finanskrisen på ett exemplariskt sätt.

För att kunna vinna valet 2014 måste vi inom alliansen bli mycket. mycket bättre på att diskutera ”Innanförskapet”.

Innanförskapet, som begrepp har dykt upp i ledare i DN och GP, men jag blir faktiskt inte förvånad, att den enda tidning som talat om innanförskapet, som ett mer än just ett deltagande på arbetsmarknaden är faktiskt Sydsvenska Dagbladet, en region där SD är som starkast.
Även om arbetslinjen, utan tvekan, måste ändock anses som en nyckelkomponent i strävan att skapa ett land där alla människor kan känna sig delaktiga, så får det inte just stanna vid detta.
Vi får inte under några villkor reduceras till ett samhälle som bara hålls samman av ”lönecheckar och självdeklarationer”.
Vi ALLA, alliansen och oppositionen, måste våga prata om hur vi inom ramen för ett öppet och välkomnande samhälle ser på just ”svenskhet” och vårt lands roll i världen.  

Vårt lands öppenhet och vår starka känsla av ansvar, både för varandra och för andra har länge gett vårt land en speciell ställning internationellt. Vi har faktiskt fått ett utrymme som är långt mer större än vår begränsade yta medger. Sättet som vi hanterar den nya parlamentariska situationen påverkar inte bara vår möjlighet, utan i allra högsta grad också vår möjlighet att verka för ”mänskliga rättigheter och fred” i vår omvärld. 
Genom att se de 330.000 Sverigedemokrat-väljarna, som annat än bara NY-indoktrinerade rasister/nynazister, möjliggör vi ett samtal mellan dem och oss etablerade partier, om liberalismens fördelar och nackdelar.

VI MÅSTE TILLÅTA EN ÖPPEN DISKUSSION OM VAD FÖR TYP AV SAMHÄLLE vi vill vara, utan att anta, att alla vill samma sak - i annat
fall löper vi risken, att fler av dem som vi nu kallar rasister/nynazister faktiskt också blir det.
Där har vi inom alliansen och inom oppositionen ett stort ansvar!

Om vi nu alla, demokratiska krafter, kan lyckas med detta har vi faktiskt lyckats med något inte Österrike, Holland, Ungern, Frankrike och många andra INTE lyckats med – kanske mer än någonsin tidigare kommer vi att tillsammans vara ”Föregångslandet Sverige”.

Börje Helgesson
Länsordf. i Folkpartiet Liberalerna i Kalmar län        
   








 



fredag 9 november 2012

Pekpinnar, vänstervridning och verklighetsflykt

Det är lätt som väljare att bli förförd och förledd av Miljöpartiets retorik och politiska förslag, tills man börjar funderar på de faktiska konsekvenserna om förslagen genomförs.
Genom att betrakta Miljöpartiets förslag tillsammans och i ett större sammanhang, framträder bilden av ett parti som vill bestämma i din och min vardag, som vill införa mer offentliga monopol och som ofta rör sig väldigt långt ifrån vanliga människors verklighet.
Miljöpartiet är ett parti som representerar ett systemskifte i svensk politik, ett systemskifte i allt annat än liberal riktning.
Miljöpartiet vill gärna framstå som ett sansat mittenalternativ, men deras förslag och idéer visar istället att de är tämligen extrema i sina åsikter.
Deras politik uppvisar en tydlig kombination av pekpinnar, som rör människors vardag, en kraftig vänstervridning och oftast med fullständiga orealistiska förslag.
Det är inte deras förslag i sig som är det mest intressanta, utan istället det mönster som förslagen tillsammans bildar.

PEKPINNAR
Vi skall inte äta socker, inte dricka alkohol (åtminstone inte på tider som MP tycker är olämpliga.)
De vill upprätta en helt ny myndighet (som om vi nu skulle behöva fler av denna vara i vårt land) som har till uppgift, att ge oss lämpliga normer i vår vardag.
Det är med andra ord OK att välja biofilm, bara man väljer den rätta (återinförande av någon form av cencur).
Sockerskatt skall införas på godis och läsk, allt för att förhindra fetma.

MER STATLIG PROPAGANDA
Ywonne Ruwaida, tidigare riksdagsledamot i MP, vill att myndigheternas arbete skall gå ut på ”att bevaka, utbilda och informera i syfte att förändra där det behövs”.
Enligt Ruwaida är det därför en statlig uppgift att påverka våra åsikter så att de passar in i en miljöpartistisk mall.

MINSKAD ARBETSTID
MP tillsammans med feministernas Gudrun Schymann vill, att arbetstiden sänks med 5 timmar över de kommande 5 åren och ytterligare med 5 timmar till 2020.
Vem förlorar: Välfärden
Här har MP bestämt sig för vad som är det bästa och vill att alla vi andra anpassar oss till detta.
Man gör också ingrepp i kulturlivet!
Man vill helt enkelt kunna styra utbudet på våra teaterscener och på våra biografer.

VÄNSTERVRIDNING
Man lägger förslag som många gånger ligger längre till vänster än socialdemokraternas och i enstaka fall även till vänster om vänsterpartiets.
Skatterna är ett typexempel.
”Grön skatteväxling” är ju ofta ett förekommet språkbruk hos MP, men problemet är att det inte är några skatter som växlas, utan endast skatter som höjs. MP´s budgetförslag. Skatt på arbete höjs med 8 miljarder och andra skatter med 32 miljarder. Att jämföra med Socialdemokraterna, som vill höja skatten med (blott) 20 miljarder.
Enl deras talesman Mikaela Valtersson så kommer de att verka för att slopa såväl ROT som RUT-avdraget.
Skattebetalarnas förening, som gjort en djupdykning i deras skattemotion har inte funnit något som tyder på ”grön skatteväxling”, som man ofta förordar dvs. höjda skatter på miljöfarlig verksamhet och istället sänkta skatter på arbete.

VERKSAMHETSFLYKT
Den sista tydliga tendensen när man sammanfogar deras idéer är en oförställd verklighetsflykt som ligger så långt ifrån vad som är realistiskt för ett fungerande samhälle och som inte heller tar ansvar för landet och dess ekonomi.
Höj priser på alla flygbiljetter, lägg ner alla inrikes flyglinjer, belägna söder om Sundsvall ta bort hela reseavdraget för människor när de reser till och från sina jobb – och allt detta skall man kunna göra UTAN att allvarliga samhällsekonomiska konsekvenser uppstår.
ALLT resande skall minska, avgifter för ALLA transportkostnader skall höjas, bensinpriset skall helst ligga över 20:- per liter m.m.
Förslag som dessa är inget annat än helt verklighetsfrämmande.
Detta är definitivt ingen komplett genomgång av MP´s politik. Av utrymmesskäl måste omfattningen begränsas men en sak är helt säker:
Med Miljöpartiet vid regeringsmakten kommer skatterna att höjas, den politiska styrningen av kulturen och nöjeslivet bli hårdare, färre bostäder skall byggas och alla resor skall bli dyrare.
Genom deras medverkan i regeringen kan vi vara helt säkra på fler pekpinnar, vänstervridning och en verklighetsflykt.

Börje Helgesson
Förbundsodf. i Folkpartiet Liberalern i Kalmar län

lördag 3 november 2012

Alla papper på bordet om Samrehab i Virserum!

Till/
Lanstingsrådet Lena Sergerberg (S)
(Överlämnat vid personligt besök vid Landstinget i Kalmar, fredagen den 2 november 2012)

Enligt förslag från landstinget ska verksamhet flyttas från Samrehab i Virserum till Hultsfred. Orsaken sägs vara att spara pengar och ur ett arbetsmiljöperspektiv, något som vi försökt undersöka. När vi ställt frågor om avtalet som ska reglera hyreskostnaden för lokalerna i Hultsfred får vi veta att inget sådant avtal finns.

Ombyggnad/renovering i Virserum kommer, enligt landstinget att kosta 4,6 miljoner kronor. Denna kostnad är en beräknad totalkostnad. Underhålls- och övriga fastighetskostnader för i landstingets bestånd måste ändock utföras och i den omfattning som fastighetsbeståndet kräver.

Ombyggnadskostnader för folktandvårdens gamla lokaler har beräknas till 2 miljoner.

Då den ursprungliga idén var att inrymma Samrehab i dåvarande tandläkarklinik, med tillräckliga utrymmen för att klara arbetsmiljökraven, skall man därför jämföra den utgiften med kostnaden för att utöka verksamheten i Hultsfred. Enligt beslutande tjänsteman saknas det idag ett hyresavtal för tilltänkt lokal i Hultsfred.

Hur vet man att det blir en besparing om man inte känner till kostnaden för alternativet?

Vi kräver att alla papper kommer fram på bordet och detta FÖRE ett beslut i den här frågan fattas.

Ärendet har hittills hanterats på tjänstemannanivå. Beslut som påverkar vårdutbudet i länet skall tas av våra folkvalda politiker i första hand, och INTE av enskilda tjänstemän.

Varför blir inte frågan föremål för politisk behandling?

Minskad verksamhet kan på sikt ge långtgående konsekvenser för samhället Virserum. Vi har sett det förr, hur landstinget först drar ner på servicen, vilket leder till färre besök och mindre ”kundunderlag”, vilket i sin tur senare motiverar ytterligare nedskärningar eller till och med nedläggningar.

Vi ser en risk om Samrehab försvinner, att detta påverkar Virserums läkarmottagningar, och då även vårt apotek´s existens.

Det är grundläggande samhällsservice som påverkas, därför borde politikerna ta sitt ansvar i frågan, och inte låta liknande beslut skjutas över på tjänstemän.

Att frågan är viktig för många bevisas av de 762 namnunderskrifter som samlats in för att få behålla Samrehabs verksamhet i Virserum.

Nyligen skrev socialdemokraterna en debattartikel där de pratade sig varma för patient- och medborgarperspektiv.  
Nu får ni chansen att inta ett sådant perspektiv i praktiken.

 
Vi kräver

* att landstinget avvaktar med denna förändring tills alla papper finns på bordet och en riktig jämförelse av alternativen kan göras.

* att beslut i frågan fattas av landstingsstyrelsen eller landstingsfullmäktige och inte av enskilda tjänstemän.

 

Börje Helgesson,
förbundsordförande Folkpartiet Kalmar län

Mikael Petersson,
ordförande Folkpartiet Hultsfreds kommun

 
Bilaga: Namninsamling för att stoppa nedläggningen av samrehab i Virserum