torsdag 9 maj 2013

IDAG ÄR DET EUROPADAGEN!

Vi firar den Europeiska Unionen som har lyckats med det som ingen annan lyckats med – att fläta samman länder, skapa större förståelse och tolerans mellan dess människor och därmed förhindrat krig.
Idag är krig mellan EU:s länder otänkbart.

Vi behöver dock påminna varandra om detta. För när motvinden är som starkast så är det inte många förutom vi liberaler som påminner om det som var upprinnelsen till hela unionen – FREDSTANKEN.

De senaste rapporterna visar sjunkande stöd för både EU-medlemskapet och valutan Euro – inte så konstigt med tanke på, att vårt Europa är inne i den djupaste ekonomiska situation sedan 1930-talet.

MEN VARFÖR får EU i dessa stycken bära hundhuvudet för de enskilda länder som under flera år missbrukat och misskött sina egna ekonomier?

Efter att första byggstenen lades till projektet EU – för 60 år sedan ropar nu det konservativa Storbritannien via sin premiärminister David Cameron om folkomröstning om landets medlemskap.
Historiens vingslag gör sig åter gällande – engelsmännen har ju redan vid ett par tillfällen tidigare både gått ut och in i EU (EEC) – glöm inte järnladyns och hennes arvtagare John Mayors äventyr – in och ut – när de tycker det passar dem.
De kanske FÖRST skulle bestämma om de vill tillhöra Europa överhuvudtaget eller formera sig till annan kontinent?

Den politiska utvecklingen i Europa är också mycket oroväckande – stöveltrampet i både Ungern, Spanien och inte minst via NPD i Tyskland (ett högerextremistiskt naziparti) som står under stark kontroll av nuvarande tyska regimen – tal om totalförbud har höjts i förbundsdagen (svensk motsvarighet vår riksdag). 

Vem kan formulera sig i EU-frågan bättre än vår egen partiledare Jan Björklund, vilket jag gärna citerar:
”EU är inte ett smörgåsbord där man plockar på sig det godaste och låter resterna bli kvar till övriga gäster. EU är en gemensam middag. Vi påverkar menyn tillsammans och sedan äter det som vi kommit fram till att servera”.

Folkpartiet liberalerna i Hultsfreds kommun har i år liksom förra året manifesterat dagen genom postlådeutskick i stora delar av Målilla, Gårdveda och delar av Virserum.

Vi anser, att EU är oerhört viktigt för oss, liksom för våra barn och barnbarn men det är lika viktigt att diskutera vad vi egentligen ska ha ett EU till – men också vad EU inte ska ha med att göra (snusdiskussionen till exempel).

EU är inte bäst på allt, men det är absolut vår liberala uppgift att påminna om det – inte bara idag utan även alla andra dagar.

Börje Helgesson, länsordf. Kalmar län (FP)  


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar